X-carriage (3D printer build part 3) nl

Door Haas_nl op maandag 26 december 2016 00:20 - Reacties (0)
Categorie: 3D printer build, Views: 1.193

Het is kerstvakantie en tijd genoeg om aan mijn 3D printer te werken.
Nu begin ik me langzaam wel te realiseren dat het maken van het CAD model me meer werk kost dan het in elkaar zetten. Daarbij een kans is dat volgende week de printer nog niet werkt, maar we gaan er gewoon voor.

We zijn aan gekomen bij het bouwen van de X-as wagen.
Zie ook dit hoofdstuk.
Een deel van het bouwen van dit onderdeel was het zekeren van de lagers met borgveren.
Nu had ik geen borgveer tang, maar dacht het goedkoop te kunnen oplossen met een tangetje van de Action en deze af te slijpen. Dit ging echter niet goed, de veerring sprong zelfs één keer de hele kamer door, en gezien ik geen spare heb... was het dus zoeken geblazen. Kortom dat ging niet werken, op naar de Karwei waar ik deze tang vond voor 15 euro (+20% korting eraf...)

Hier nog een foto van de tang die ik aangepast had (rechts) en de tang die ik daarna gekocht heb (links).
tang
De nieuwe tang werkte uitstekend en de lagers zaten er zo op.

Vervolgens kwam de tandriem of timing belt aan de beurt, in de handleiding staat:

Now from the end you just cut, measure the belt for 63.5 cm (25") or 127 teeth. This measurement is critical. We advise to count the teeth and also measure the distance before cutting.

Dus ik die riem op mijn bureau vastgeplakt met plakband en ben gaan tellen... Na 3 keer tot 127 geteld te hebben en ook nagemeten te hebben, heb ik de riem doorgeknipt. En gelukkig het was goed! (Probleem hier is een beetje, het spul kost niks maar ik heb geen reserve.)

Dit waren de moeilijkste delen van de build, overige dingen die ik tegen kwam waren:
  • Boutjes niet te hard vast draaien het blijft kunststof, wat je met wat kracht echt kapot draait.
  • Let goed dat je dingen niet gespiegeld erop zet.
  • Zitten veel te veel sleufgaten in het ontwerp, wat het enorm flexibel maakt. Maar dat er voor gaat zorgen dat het allemaal net niet helemaal lekker werkt zonder fijntunen. Ik heb liever een pasgat dan een sleufgat!
  • Waar de f@#$^ is die kleine inbus nu weer?
Het ziet er nu zo uit IRL:
X-carriage

Nu het CAD model.
Ik heb het Sketchup model opgegeven, de maten zijn allemaal net niet, en het lijkt dat sommige onderdelen aangepast zijn. Kortom alles zelf meten en zelf tekenen.

Ook in CAD was het opletten geblazen om dingen niet verkeerd erop te zetten, ik had mijn bevestigingsplaat als eerste verkeerd om staan, gevolg is dat alles weer los moest en weer vast.
(delete all constrains....)

Verder probeer ik alles zoveel mogelijk van Grabcad te halen voornamelijk standaard onderdelen.
Een stappen motor en een microswitch waren er te vinden.
Echter de lineaire lagers zijn een grote puinhoop, er staan er genoeg op maar het is het allemaal net niet.
Daarom even zelf gemaakt en op Grabcad gezet en de daarbij horende as ook.
Gezien ze allemaal getekend zijn met "Design tables" hoef ik die nooit meer te tekenen, hoogstens de tabel aanpassen met andere maten.

Verder was er nog een uitdaging om de riem in te tekenen. Ik weet namelijk dat ik die nog meer ga gebruiken, en wilde daarom iets flexibels. Daarom besloten om de "Belt feature" te gebruiken en de "Chain pattern".
Om dit te doen heb ik een "Chain part" gemaakt van de riem, dit is niet meer als een tand van de riem en ziet er zo uit:
belt part

Het resultaat ziet er dan zo uit in Solidworks:
Solidworks screenshot 1
Fout melding wordt veroorzaakt doordat Solidworks de pulley wilt laten bewegen, maar dit niet kan omdat deze in een sub-assembly zit. Gezien ik de belt suppres als ik erin werk heb ik deze fout even genegeerd. Ik suppress de belt features "for performance issues...".

CAD model ziet er nu zo uit:
x-carriage render

Volgende blog-post ga ik trouwens in het Engels doen!

Next-up is zijn de Y-assen.

Volgende: 3D printer build finished 07-01 3D printer build finished
Volgende: Frame en de Filament rol houder (Bouwen van een 3D printer part 2) 18-12 Frame en de Filament rol houder (Bouwen van een 3D printer part 2)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze post


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.